13.1.14

Αντιμέτωποι με απώλεια εξαμήνου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

«Το χειμερινό εξάμηνο για πολλά μαθήματα είναι πλέον χαμένο» δηλώνει ο πρόεδρος

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας απέστειλε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας μέσα από την οποία παρουσιάζει τις τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των τμημάτων να μην έχουν διδαχθεί οι φοιτητές όλα τα μαθήματα. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τα τμήματα Μηχ/κων Τρικάλων και Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας όπου το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε μόλις 2 άτομα.

Μάλιστα στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΤΕΙ αναφέρει ότι «το χειμερινό εξάμηνο για πολλά μαθήματα είναι πλέον χαμένο. Θεωρούμε όμως ότι και το εαρινό εξάμηνο 2014 κινδυνεύει αν συνεχιστεί αυτή η κωλυσιεργία στην πρόσληψη ικανού αριθμού Ε.Π, αφού στις υπάρχουσες ελλείψεις Ε.Π το 2014 προστίθενται οι αποχωρήσεις Ε.Π, λόγω συνταξιοδοτήσεων στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013».


Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου κ. Γούλα...

«Με μια σειρά εγγράφων αλλά και προσωπικών επαφών, από τον Ιούνιο του 2013, πριν δηλαδή ξεκινήσει το σπουδαστικό έτος 2013-14, είχε επισημάνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας τα προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος -κυρίως λόγω του μειωμένου αριθμού εκπαιδευτικού προσωπικού (μονίμων και εκτάκτων)- δεδομένου και του γεγονότος ότι διατηρήθηκαν με ευθύνη του υπουργείου δύο τμήματα (Πολιτικών Μηχ/κων Τρικάλων και Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας), στα οποία συνολικά υπηρετούν μόνο δυο μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Επιπλέον ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου η επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη έκτακτου επιστημονικού προσωπικού επιπλέον των 10 θέσεων που αρχικά κατανεμήθηκαν με την αριθμ. Φ11/141084/Ε5/2013 απόφαση ΥΠΑΙΠΘ καθώς επίσης και πανεπιστημιακών υποτρόφων, επειδή το ΤΕΙ Θεσσαλίας διέθετε μεταφερόμενο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο μπορούσε με την έγκριση του υπουργείου να χρησιμοποιηθεί.

Με την ψήφιση του Ν.4186 και τη ρύθμιση της χρήσης του Ταμειακού Υπόλοιπου με το άρθρο 39 παρ.10 είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι πλέον είχε λυθεί το βασικό πρόβλημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Όμως από τις 4/10/2013 (έγγραφο 6063) ξεκίνησε ένας μαραθώνιος για την έγκριση της πρόσληψης, αρχικά υποτρόφων και μετά το Φ11/141084/Ε5/8-10-2013 έγγραφο του υπουργείου επιπλέον 50 ατόμων σε θέση επιστημονικού προσωπικού και 37 υποτρόφων, εφόσον για οποιαδήποτε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού απαιτείται η έγκριση της τριμελούς επιτροπής που προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ33/06.

Στα υποβληθέντα αιτήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας είχε τονιστεί ότι το χειμερινό εξάμηνο ξεκίνησε στις 7/10/2013 με διδασκαλία μαθημάτων μόνο με το υπάρχον μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και αυτό που υπάρχει. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πολλά μαθήματα δεν έχουν διδαχθεί και ειδικά στα τμήματα Πολιτικών Μηχ/κων Τρικάλων και Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει εθελοντικά τη διδασκαλία μαθημάτων στο διπλάσιο των υποχρεωτικών ωρών τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η έγκριση για την πρόσληψη υποτρόφων και έκτακτου Ε.Π, όπως έχει προταθεί από το υπουργείο Παιδείας ενώ απομένουν δυο εβδομάδες για τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου.

Με τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναρωτιέται κανείς αν τελικά υπάρχει η διάθεση επίλυσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή απλά γίνονται κάποιες κινήσεις για να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι το υπουργείο προσπαθεί.

Το χειμερινό εξάμηνο για πολλά μαθήματα είναι πλέον χαμένο. Θεωρούμε όμως ότι και το εαρινό εξάμηνο 2014 κινδυνεύει αν συνεχιστεί αυτή η κωλυσιεργία στην πρόσληψη ικανού αριθμού Ε.Π, αφού στις υπάρχουσες ελλείψεις Ε.Π το 2014 προστίθενται οι αποχωρήσεις Ε.Π, λόγω συνταξιοδοτήσεων στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013.

Με τις συνθήκες αυτές τα Ιδρύματα ουσιαστικά δεν επιτελούν το έργο , για το οποίο έχουν ιδρυθεί προσδιοριζόμενο στο άρθρο 4 αποστολή ΑΕΙ παρ.2β Ν.4009/2011…"τα ΤΕΙ δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, στις εφαρμογές των επιστημών, της τεχνολογίας και των τεχνών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό συνδυάζουν την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών με υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση".

Μπορεί κανείς την περίοδο αυτή να αντιπαρέλθει τα περί «υψηλής εκπαίδευσης», δεν μπορεί όμως να αγνοήσει την οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών και των οικογενειών τους, οι οποίοι βλέπουν να φεύγουν άπραγα τα εξάμηνα και να αυξάνεται το κόστος σπουδών τους σε περίοδο που η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών δεν μπορεί οικονομικά να ανταπεξέλθει στις βασικές της ανάγκες.

Θεωρούμε ότι το θέμα της πρόσληψης του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού πρέπει οριστικά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2014, για να μπορέσει το Ίδρυμα να προγραμματίσει την εκπαιδευτική του λειτουργία για το εαρινό εξάμηνο καλύπτοντας, όπου είναι εφικτό και διδασκαλία μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκε στο χειμερινό εξάμηνο 2013-14, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά που προφανώς δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως και να καλύψει το χαμένο χρόνο για πολλούς σπουδαστές.

Παρακαλούμε για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών που πλέον είναι αποκλειστική ευθύνη δική σας, για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση αναστολής της λειτουργίας των τμημάτων του ιδρύματος».

Πηγή

.