3.7.13

Καταγγελία λογοκλοπής για πτυχιακή εργασία τελειόφοιτης του τμ. Πληροφορικής

Ένα σπάνιο και απαγοητευτικό περιστατικό συνέβη στο τμήμα Πληροφορικής. Πτυχιακή εργασία τελειόφοιτης σπουδάστρια καταγγέλθηκε επίσημα για λογοκλοπή*. Ανακοίνωση έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του τμήματος και αναπληρωτής ακαδημαϊκών υποθεσέων, Τ.Χαρτώνας, αναφέροντας ότι μετά και την επίσημη καταγγελία θα υπάρξουν πειθαρχικές διαδικασίες. 

 Η καταγγελία έγινε από το Πανεπιστήμιο Αιγίου και συγκεκριμένα το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.



Η καταγγελία:







 Ακολουθεί η ανακοίνωση:


Με απογοήτευση και λύπη σας ανακοινώνω ότι δεχθήκαμε μια καταγγελία λογοκλοπής για πτυχιακή εργασία που κατατέθηκε στο Τμήμα μας (συνημμένο έγγραφο). Αρχική διερεύνηση του θέματος έχει γίνει ήδη και, μετά από επικοινωνία μου με τον επιβλέποντα καθηγητή της πρωτότυπης εργασίας, μας αποστάλθηκε σήμερα και επίσημα η καταγγελία.

Φαινόμενα αυτού του είδους είναι λυπηρά και απογοητευτικά και υποβαθμίζουν την εικόνα του Τμήματός μας. Ίσως δεν συνειδητοποιούν ορισμένοι ότι ενέργειες αυτού του είδους μπορούν να επισύρουν σοβαρές πειθαρχικές ποινές (π.χ. ανάκληση πτυχίου).

Ήδη, όπως είναι υποχρέωσή μου, έδωσα τη σχετική οδηγία για την έναρξη των προβλεπόμενων πειθαρχικών διαδικασιών.   

 Τάκης Χαρτώνας
Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Τεχν. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
και Αναπληρωτής Πρόεδρος (Ακαδημαϊκές Υποθέσεις) ΤΕΙ Θεσσαλίας



*Λογοκλοπή έχουμε κάθε φορά που:
1. χρησιμοποιούμε έργα ή ιδέες ενός συγγραφέα χωρίς να γίνεται αναφορά στην πηγή
2. παραθέτουμε αυτούσιες φράσεις ή παραφράσεις από κάποια πηγή χωρίς τη χρήση εισαγωγικών «…»
3. χρησιμοποιούμε ιδέες, θεωρίες ή πληροφορίες που αν και γνωστές στο ευρύ κοινό, εντούτοις μπορεί να παραμένουν άγνωστες για μερικούς αναγνώστες
4. διεκπεραιώνουμε εμείς την εργασία κάποιου άλλου ατόμου ή αντίθετα, όταν αναθέτουμε σε άλλο να κάνει τη δική μας εργασία.

.