7.1.13

Φθηνότερο το εισιτήριο στο Αστικό ΚΤΕΛ για τους φοιτητές



Μια ξαφνική καλή είδηση βγήκε τις τελευταίες μέρες, και αυτή είναι η μείωση του Φοιτητικού εισιτηρίου από 0,80€ σε 0,60€. Μια μείωση που κακά τα ψέματα δεν περίμενε κανένας μας.

Η μείωση δεν πρόκειται για κάποια φιλανθρωπική πράξη των Διοικήσεων των Αστικών ΚΤΕΛ, αλλά για (καθυστερημένη) Υπουργική απόφαση του Υπ.Παιδείας. Με μια φαινομενικά τόσο απλή ανακοίνωση έπειτα από παρέμβαση ενός βουλευτή της ΝΔ, Λ.Ευγενάκη, έγινε σχεδόν πανελλαδικά -25% επιπλέον. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε η έκπτωση καλύπτεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω τα εξής:
1ον: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να γίνει αυτή η μείωση από το σημείο που η ακριβή μετακίνηση των σπουδαστών είναι ένα αντικείμενο συζήτησης, συνελεύσεων, καταλήψεων και σπουδαστικών κινητοποιήσεων πανελλαδικά.

2ον: Γιατί η εφημερίδα Ελευθερία παρουσιάζει την είδηση ως προς ότι το Αστικό ΚΤΕΛ και τα άλλα ΚΤΕΛ κατέβαλαν προσπάθειες για να γίνει αυτή η μείωση.

3ον: Φτάνοντας σε ένα σημείο να πληρώνει το κράτος το 0,55€ από την συνολική αξία του εισιτηρίου πόσο μακριά είναι η δυνατότητα να πληρώνουμε απευθείας Λεωφορεία για την μετακίνηση των Σπουδαστών;

Τελειώνοντας, ναι είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε το εισιτήριο, αλλά νιώθουμε ηλίθιοι που έπρεπε να περάσουμε από τρία μνημόνια για να γίνει.

Ακολουθεί η είδηση ολόκληρη:








Στην υπογραφή συμφωνίας με τα αστικά ΚΤΕΛ προχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για την μείωση των τιμών των φοιτητικών εισιτηρίων, έπειτα από παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη.


Για την ενεργοποίηση της μείωσης αναμένεται και η υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο η Ομοσπονδία των αστικών ΚΤΕΛ δια του Προέδρου της, κ. Βουλγαράκη, θέτουν σε εφαρμογή την σχετική μείωση των φοιτητικών αστικών εισιτηρίων από τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Έτσι η έκπτωση του φοιτητικού εισιτηρίου από 25% που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις έπεσε περίπου στο 50%.

Ήδη υπάρχουν ανακοινώσεις σε Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Καβάλα, Ιωάννινα και Κρήτη, ενώ η μείωση αυτή δεν ισχύει για Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ακόμα τουλάχιστον.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι: «με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποδεικνύεται έμπρακτα η στήριξη της Πολιτείας, στη δοκιμαζόμενη νέα γενιά».


Είδηση από Εφημερίδα Ελευθερία:
Μετά από προσπάθειες ετών του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας και άλλων ΚΤΕΛ, μειώνεται κατά 25% το φοιτητικό εισιτήριο και μαζί με την προηγούμενη μείωση των 25%, το εισιτήριο στη Λάρισα θα έχει έκπτωση 50%. Η μείωση θα ισχύει από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου. Το φοιτητικό εισιτήριο για την Α΄ Ζώνη (πόλη Λάρισας), από 80 λεπτά πάει στα 60 , έναντι 1,10 λεπτών του κανονικού. Στη Β΄ Ζώνη από 1,10 γίνεται 75 λεπτά. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 24 Δεκεμβρίου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών και το Υπουργείο Παιδείας.

.