8.7.12

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Τέλος η σίτιση για πολλούς φοιτητές-Επισφαλής η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη

Πολλοί φοιτητές από τον Σεπτέμβριο του 2012 δεν θα έχουν σίτιση και στέγαση, ενώ η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη είναι επισφαλής, λόγω των αδυναμιών του νέου νόμου4009/11, τονίζουν οι Πρυτάνεις σε Ομόφωνο ψήφισμά τους. Πιό συγκεκριμένα, στο ψήφισμα τονίζονται τα εξής:


Στέγαση φοιτητών
Χωρίς έγκριση του τακτικού προϋπολογισμού των πανεπιστημίων για το 2012 τα πανεπιστήμια που έχουν συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις δεν θα μπορέσουν να τις ικανοποιήσουν, ενώ τα πανεπιστήμια που δεν έχουν ακόμα συνάψει συμβάσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Σίτιση φοιτητών
Οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις πολλών ΑΕΙ για το 2012 υπερβαίνουν την αντίστοιχη επιχορήγηση. Ενώ τα προηγούμενα έτη ήταν επιτρεπτή η χρήση του εκάστοτε ταμειακού υπολοίπου από 1/1/12 απαγορεύτηκε. Μην έχοντας την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το ταμειακό υπόλοιπο τα ΑΕΙ δεν μπορούν να καλύψουν ούτε οριακά τις συμβασιοποιημένες υποχρώσεις τους βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν τη σίτιση μεγάλου αριθμού φοιτητών.
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών
Με τον ν. 4009/11 καταργείται το ΠΔ327/1983 βάσει του οποίου παρείχετο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους φοιτητές όλης της χώρας. Ταυτόχρονα το προβλεπόμενο στον ν.4009/11 νέο ΠΔ δεν έχει εκδοθεί και κατά συνέπεια οι πάρεδροι των Ελεγκτικών Συνεδρίων επέστρεφαν χωρίς έγκριση τα εντάλματα πληρωμής των νοσηλείων.
Η Υπηρεσιακή Υπουργός Παιδείας κυρία Ε. Α. Κιάου μετά από παρέμβαση των ΑΕΙ διενήργησε άμεσα με ερμηνευτική εγκύκλιο και το πρόβλημα λύθηκε πρόσκαιρα. Ζητούμε να εκδοθεί άμεσα το αναμενόμενο ΠΔ ώστε να υπάρξει διαρκής λύση του προβλήματος αυτού.

Ρεπορτάζ:Esos.gr

.