14.2.14

Δελτίο Τύπου σχετικά με τα αδέσποτα σκυλιά στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στο Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της παρουσίας των αδέσποτων σκυλιών, δεδομένου ότι έχουν διαπιστωθεί κρούσματα λύσσας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων καθώς συνεργάσθηκε με το Δήμο Λαρισαίων για την ανοικοδόμηση του Κυνοκομείου αδέσποτων, με σκοπό να εκπαιδεύονται οι φοιτητές του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής.


Η διοίκηση του ιδρύματος εντόπισε το πρόβλημα και για το λόγο αυτό εισήχθη ως θέμα της ημερήσιας διάταξης της Συνέλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2014 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, στο χώρο του ΤΕΙ παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός σκύλων αδέσποτων και αρκετές καταγγελίες καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι δέχθηκαν επιθέσεις σκύλων. Ο κίνδυνος λόγω των επιθέσεων των ζώων που διαπιστώθηκαν δεν είναι τόσο τα σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν, όσο ο κίνδυνος μετάδοσης της λύσσας και τούτο διότι δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας για τον άνθρωπο που έχει αμελήσει να προβεί σε αντιλυσσική θεραπεία μετά από δάγκωμα σκύλου. Η λύσσα είναι μία επικίνδυνη ζωοανθρωπονόσος, ένα ιογενές νόσημα, το οποίο προσβάλλει όλα τα θηλαστικά και τον άνθρωπο. Προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και οφείλεται σε στελέχη του ιού Lyssavirus και αφού εισέλθει στον οργανισμό μεταναστεύει στον εγκέφαλο του θύματος. Η λύσσα μεταδίδεται από το σάλιο του μολυσμένου ζώου μετά από: δάγκωμα ή από δερματική επαφή (όταν υπάρχουν εκδορές ή τραυματισμοί του δέρματος ή σε υγιείς βλεννογόνους όπως: μάτια, ρινική και στοματική κοιλότητα). Ο χρόνος επώασης στο σκύλο και τη γάτα είναι συνήθως έως 15 ημέρες. Στο διάστημα αυτό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, χωρίς τα ίδια να παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα. Όταν το ζώο αρρωστήσει, εμφανίζει νευρολογικά συμπτώματα και αλλαγή της συμπεριφοράς που συνήθως γίνονται εύκολα αντιληπτά. Στο σκύλο, η νόσος εκδηλώνεται αρχικά με τη μανιακή μορφή (ανησυχία, επιθετικότητα, έντονη σιελόρροια) και στη συνέχεια με την παραλυτική (παράλυση μυών τραχήλου, γενικευμένη παράλυση). Ο θάνατος επέρχεται λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών. Η λύσσα στον άνθρωπο μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και για τα άλλα ζώα. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως και χρόνια, συνήθως όμως είναι 3-8 εβδομάδες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΛΥΣΣΥΠΟΠΤΟ ΖΩΟ

Όλα τα άγρια ζώα επειδή δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, (ακόμη και τα κατοικίδια αν δεν τα παρακολουθήσουμε κτηνιατρικά), τα θεωρούμε εν δυνάμει λυσσασμένα και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει:

• Να πλύνουμε καλά το τραύμα με νερό και σαπούνι για 15΄.
• Να τοποθετήσουμε, στη συνέχεια, στην πληγή αλκοολούχο ή βάμμα ιωδίου.
• Να ενημερώσουμε άμεσα τον ιατρό μας.
• Αν είναι δυνατό, να συγκρατήσουμε στη μνήμη μας τα χαρακτηριστικά του ζώου και την τοποθεσία ώστε να αναφέρουμε το περιστατικό στην Κτηνιατρική υπηρεσία για παρακολούθηση του ζώου.

Τονίζεται ότι κατά την διάρκεια της επώασης (2-8 εβδομάδες), δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα. Όταν πια εμφανισθούν κλινικά συμπτώματα, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας και η κατάληξη είναι ο θάνατος. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να γίνει άμεσα με αιματολογικές εξετάσεις και σιέλου.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2014)

• Να απομακρυνθούν όλα τα σκυλιά που βρίσκονται στους χώρους του ιδρύματος.
• Να απαγορευθεί η χορήγηση τροφής στα αδέσποτα σκυλιά μέχρι την απομάκρυνσή τους από το ίδρυμα, από καθηγητές, φοιτητές και μέλη του διοικητικού προσωπικού.
• Να απομακρυνθεί ο υπάρχων φράκτης (δίπλα στο κτίριο του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής), όπου τοποθετούνται ζώα, χωρίς τις υγειονομικές άδειες.
• Να ενημερωθούν οι φοιτητές με αφίσες, ημερίδα και με διανομή υλικού.
• Να δοθούν συστάσεις στους αναδόχους του εστιατορίου και του κυλικείου για αυστηρή φύλαξη των απορριμμάτων, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα αδέσποτα ζώα.
• Να υπάρξει συνεργασία με το Δημοτικό Κυνοκομείο Λάρισας για την επίλυση του ζητήματος.

.